Energie besparen: Snelle en simpele tips

18 min leestijd
324x gelezen
Energie besparen: Snelle en simpele tips
Verduurzamen Aankoopadvies Service

Energie besparen in huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. De meeste energiebesparende alternatieven eisen een grote investering, maar niet alle energiebesparingen hebben een grote investering nodig. Door kleine en simpele aanpassingen te doen in je woning, kun je al tientallen euro's per maand besparen. Lees snel verder om te ontdekken hoe je simpel energie en geld kunt besparen. 

Waarom is energie besparen belangrijk?

Sinds 1 januari 2024 is het prijsplafond verdwenen en de belasting op gas gestegen. Dit betekent dat de gasprijs omhooggaat, waardoor het een verstandige keuze is om te kijken naar bespaar opties. De belasting op elektriciteit is gedaald om mensen te motiveren over te stappen op elektrische alternatieven voor apparaten die op gas werken. Maar niet iedereen kan zomaar investeren in duurzame alternatieven. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je met simpele aanpassingen energie bespaard.

Daarnaast is besparen op energie goed voor het milieu, omdat het zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen. Zelfs met kleine energiebesparende aanpassingen help je het milieu. Met energiebesparende aanpassingen zul je dit op jaarbasis merken in een lagere energierekening.

Radiator aanpassingen

Radiatorfolie

Radiatoren geven warmte af, waardoor je woning verwarmd wordt. Niet alle warmte blijft in je woning. Een deel van de warmte gaat naar buiten via de muren of ramen. Radiatorfolie heeft als doel een groot deel van de warmte in de woning te houden. De folie bevestig je aan de achterkant van de radiator waardoor je deze oplossing niet ziet. Op deze manier wordt je woning sneller warm en bespaar je energie.

Verwarmingsbuizen isoleren

Sommige ruimtes in je woning hoeven niet verwarmd te worden. Deze ruimtes zijn bijvoorbeeld de bijkeuken of de zolder. Vaak zijn in deze ruimtes wel verwarmingsbuizen aanwezig. Door deze verwarmingsbuizen loopt het water van de cv-ketel naar de radiatoren. Omdat deze ruimtes koud zijn, moet de cv-ketel harder werken om het gewenste temperatuur te behalen. Dit zorgt voor warmteverlies en onnodig energieverbruik. Voor de ruimtes die je niet verwarmd, is het verstandig om de verwarmingsbuizen te isoleren. Buisisolatie zorgt ervoor dat er minder warmteverlies is in de koude ruimtes. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te werken en bespaar je dus energie.

Radiator ontluchten

Om je woning optimaal te verwarmen met weinig warmteverlies, is het belangrijk dat je radiatoren goed werken. Een radiator kan niet goed warm worden wanneer er lucht in de leidingen van de verwarming zit. Dit kun je oplossen door met een ontluchtingssleuteltje het ventiel aan de zijkant van je radiator open te draaien en je radiator te ontluchten.

Lees in deze blog meer over hoe je zelf je radiatoren ontlucht.

Tado radiator knop

Met de radiator knoppen van tado kun je in elke ruimte apart de temperatuur instellen. Dit is eenvoudig te bedienen via een app op je smartphone. De slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet zo warm te zijn als de woonkamer. Met deze slimme radiatorknoppen kun je dus de slaapkamer koeler instellen dan bijvoorbeeld de woonkamer of je thuiskantoor. Zo verwarm je de ruimtes waar je bent en bespaar je energie!

Lees in deze blog meer over energiebesparing met zoneregeling.

Thermostaat aanpassingen

Zet de thermostaat lager

Het verwarmen van je woning wanneer je er echt bent is een eenvoudige aanpassing in je dagelijkse routine. Zet je thermostaat lager op het moment dat je het huis verlaat of gaat slapen. Hiermee voorkom je onnodige verwarming. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen lager, ongeveer op 15 graden. In dit uur je blijft je woning nog wel warm en comfortabel. Het is ook mogelijk om dit in te stellen met een klokthermostaat. Een klok thermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur omlaag of omhooggaat op de ingestelde tijd. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je huis automatisch verwarmd wordt op de geprogrammeerde tijd. Deze thermostaat kun je op afstand bedienen. Daarnaast ziet deze slimme thermostaat wanneer je het huis verlaat en stopt vervolgens de verwarming. Dit zorgt voor energiebesparing en wooncomfort.

Je kunt de thermostaat overdag ook een graad lager zetten dan je normaal doet. Dus zet je bijvoorbeeld de thermostaat altijd op 20 graden? Zet hem dan op 19 graden. Dit kan op jaarbasis al een aardige besparing opleveren.

De gasprijs in januari 2024 is gemiddeld €1,45 per m3. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 m3 gas (bron: milieucentraal). Per graad bespaar je ongeveer 7% op de kosten van verwarming. Dus door de thermostaat 1 graad lager te zetten bespaar je al snel €118 per jaar.

Lees in deze blog meer over slimme thermostaten.

Cv-ketel aanpassingen

Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

Bij nieuwere cv-ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij cv-ketels die ouder zijn is de maximale aanvoertemperatuur 90 graden. Bij nieuwere cv-ketels kun je de aanvoertemperatuur zelf aanpassen. Dit staat omschreven in de handleiding. In redelijk tot goed geïsoleerde woning kun je de temperatuur verlagen naar 50 tot 60 graden Celsius. Het is belangrijk om na te gaan of je radiatoren hiervoor geschikt zijn en genoeg warmte blijven afgeven. Als dit niet het geval is kun je kijken naar lage temperatuur radiatoren. Je kunt sommige cv-ketels ook in de eco stand zetten. Hierdoor moet je wat langer wachten op warm water, maar bespaar je wel gas.

Cv-ketel onderhoud

Een cv-ketel kan zo’n 10 tot 12 jaar meegaan. Voor het optimaal blijven werken van de cv-ketel is belangrijk dat je een installateur een keer per jaar laat komen voor onderhoud. Dit zorgt er ook voor dat je cv-ketel veilig blijft werken. Een goed onderhouden cv-ketel neemt minder energie.

Lees meer over cv-ketel onderhoud bij Cvtotaal.

Ventilatie en tocht

Dicht naden en kieren

Om warmteverlies te voorkomen, is het belangrijk om naden en kieren in je woningen te dichten. Dit kan bijvoorbeeld met tochtstrips voor de ramen en deuren. Daarnaast kun je ook een brievenbusborstel aanschaffen. Naden en kieren tot ongeveer 1 cm kun je dichten met flexibele kit. De grotere naden en kieren kun je dichten met bijvoorbeeld purschuim.

Ventilatie

Daarnaast is het ventileren van je woning een goede manier op energie te besparen. Als je bijvoorbeeld een vochtig huis hebt, moet de cv-ketel harder werken op je woning te verwarmen. Wanneer je regelmatig ventileert, komt er droge lucht je woning binnen. Deze droge lucht kan makkelijker verwarmd worden.

Lees in deze blog meer over de gezondheidseffecten van ventilatie.

Woning isolatie

Wil je verder investeren in verduurzaming en warmteverlies tegengaan? Dan is je woning isoleren een goede stap! Met woningisolatie verlaag je de stookkosten en help je het milieu. Het voordeel van woningisolatie is dat je er subsidie op kunt aanvragen waardoor je er nog meer voordeel uit kan halen. Door dak, vloer, en/of spouwmuurisolatie aan te brengen kun je jouw energielabel verbeteren. Dit kan ook invloed hebben op de waarde van je woning.

Lees in deze blog meer over hoe je jouw energielabel verbetert.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

ATAG One slimme thermostaat zwart
219,-
Evohome opentherm
327,-
Vaillant Vsmart slimme thermostaat
324,-
ATAG One slimme thermostaat wit
375,-
Remeha eTwist slimme thermostaat
259,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen